Hur stress påverkar vår kropp


Julstressen

 

Stress i glädjens högtid. Stress kan vara på olika vis för oss människor. Alltifrån att köpa in julklappar, all julmat, det som ska bakas, pepparkakor, lussebullar, julgodis som ska kokas, julkort som ska skrivas och som ska postas i väg i tid och julfrimärken till det. Hus och hem som ska städas och dekoreras, allt till avsatta datum så man är i fas. Adventsstakar ska upp i fönstren, även julgardiner och inköp av stearinljus till adventsstaken på köksbordet. Det ska hittas och köpas julgran till trädgården och en till att ha inomhus. Dessutom behövs nya kläder till jul och nyårshelgen köpas in.


Däremellan ska förväntas man hinna med sitt vanliga jobb, det vanliga livet, allt under de där 24 timmarna. Man måste dessutom hinna sova, äta, gå på gymmet och träna, man ska klämma in att umgås och träffas med vänner för glöggfika. Sen nalkas julhelgerna med storsteg och för många innebär det det inte bara julstress utan för några övergår det till julångest.

Alla krav på alla släktingar man ska träffas med, att kunna uppföra sig, förväntningar på att le, artighet, vara glad och pratsam, föra samtal med flera personer och kunna lyssna uppmärksamt och kunna visa tacksamhet för de julklappar som ges. Många vill helst då bara hitta en sten i skogen att gömma sig under. Allt detta kring julen blir en stor överbelastning på fungerandet och nervsystemet. Oavsett om det är social fobi, autism eller exempelvis utmattning eller bara julstress. Kroppen kommer inte åt att få komma till stadiet lugn och ro med att det parasympatiska del inom autonoma nervsystemet kickar igång.


För att de flesta människor är under 70% av sin dag under stresspåverkan och reagerar konstant på olika saker som händer i deras liv. Vi försöker då förutspå fast det kan vi inte när vi är under stresspåslag. Forskning visar att vår hjärna går in i höga beta våglängder. Hjärnan är uppjagad för att det är farligt läge. Men vi har ingen tiger eller björn som jagar oss, utan istället är det alla tankar inför julen.

Julstressen.


Du är i obalans. Men du kan komma ur de höga beta våglängderna. För just under en Reiki behandling kommer du åt ditt parasympatiska nervsystem som är det djupa återhämtningen. Din hjärna går ner på alfa hjärnvågor. Nu kan kroppen jobba på sitt självläkande. När du befinner dig i detta stadie regleras ditt blodtryck, blodsocker, hjärtrythm, temperatur, aptit och matspjälkningen kommer igång och jobbar. Det är därför magen börjar knorra och låta under en Reiki behandling. Alltså inget att skämmas för utan ett sunt tecken på att kroppen kommit ner i vila. Där dina celler kan påbörja en läkningsprocess.

Julen är glädjens högtid. Ger du dig tid för återhämtning så kommer varje högtid under året att bli enklare att handskas med. Alla krav och stress suddas sakta ut för att just du är i balans igen. Prioritera din balans och ditt välmående.

Önskar dig en riktigt God Jul!12 visningar

Senaste inlägg

Visa alla